Gå till innehåll

DNA-märkning

Att märka sina saker med märk-DNA har blivit allt vanligare. DNA-märkning har haft en mätbar effekt på inbrottsfrekvensen. En tjuv tvekar om hen riskerar att inte kunna avyttra stöldgodset.

Det är klart att du skall märka din egendom hemmavid. Jag har ett par exempel på mina märkta prylar. Först är mobilen som här på bilden avslöjar att jag märkt den över skruvarna intill kontakten. Märkning kan bara ses med hjälp av lampan så det är viktigt att följa upp med varningsdekaler för att inte missa poängen - ett tydligt budskap till tjuven.

Familjens  iPad märkte jag i ett par hörn och såg till att låta märkvätskan flyta ut på fodralet. Då har kriminalteknikerna lättare att se märkningen med sin UV-lampa och kan identifiera att det rör sig om tjuvgods direkt.

Kameran har fått sin märkning där den inte stör funktionen och placeras där den är svår att avlägsna inne i hörnen på baksidan. Akta dig för att kladda till det vid de rörliga delarna.

Kom ihåg att notera tillverkningsnummer på grejerna och telefonernas IMEI-nummer och spara hemma. Det är nödvändigt vid en polisanmälan.

Familjens smycken kan märkas på insidan av ringen, baksidan av broschen, halsbandet och hårspännet.  Den fina fiolen/gitarren, ja allt kan märkas. Fotografera är viktigt. Uppklarningsprocenten vid inbrott är låg och det förklaras av de dåliga inventarieförteckningar vi har!

Mer om märkning finns på grannsams.se och fråga mig gärna!

Hans Erik Jonsson

0708 – 97 02 22
__________________

Antal lästa gånger: 82