Gå till innehåll

Vatten

Från slutet av 30-talet började en damm i trädgården bli modernt. Det underlag som Kulturmiljögruppen har fått fram är att dammen då var i funktionalistisk stil. Dammen hade kvadratisk eller rektangulär form men på ritningen nedan är dammen en hexagon. Dammen hade en vattenpelare centralt i mitten. Den kom från ett fast monterat metallrör som var draget upp till vattenytan. Kanten på dammen var belagd med öländsk kalksten lika som många gångar i trädgåren.

Liknande formspråk kan man finna på Gärdet dels bland bostadsområdets fastigheter dels på Tre Vapens inre borggård. I föreningens jubileumsbok "Norra Ängby - vår del av världen" finns en bild på en liknande damm.

Nedan fotografi från juni 1939 i Enskededalen samt en standardritning från samma år. Färgfotografi från Norra Ängby på en damm som numer är borttagen.

Bild från Småstugeföreningarnas tidning 1939.
Damm i Norra Ängby numera förvunnen.
Blomsterälskarens trädgård

Nummer 41 på bilden är benämd spegeldam i förteckningen.
__________________

Antal lästa gånger: 82