Gå till innehåll

Fasadkulör

Förening får ofta frågor om fasadfärger på våra hus. Detta är inte förvånande då varje år ett hundratal hus behöver målas om. Frågan gäller oftast val av tillåten kulör eller Norra Ängbys originalkulörer.

Med Kulöroteket hoppas vi att valet av kulör vid en ommålning blir lättare. Tanken är att man vid en promenad genom området med Kulöroteket i handen ska kunna få en uppfattning om skillnaden mellan olika färgnyanser. Det behöver dock nämnas att valet av en helt ny kulör kräver bygglov och att vissa kulörer inte är tillåtna i vår stadsdel, klassad som riksintresse.

Kulören på de flesta hus i Norra Ängby följer fortfarande färgskalan som var föreskriven när området byggdes. En kort tid efter trettiotalet och fram till riksintresseklassningen på åttiotaler var det dock fritt fram att välja kulör. Först fick de som längtade tillbaks till nationalromantiken sitt lystmäte med chokladbruna hus med mörkgröna detaljer och sist, under flower power perioden, de som målade i klarblå och grisskär. I dag finns dem som målar sina hus kritvita. En kulör som inte var möjligt att framställa på trettiotalet, när man använde linoljefärg. Stadsmuseet som bevakar riksintresset nämner fyra originalkulörer som var föreskrivna när husen byggdes: grårosa, mild grön, grå och beigegul. Dessa blandades till hos de fyra lokala måleributiker av ett fåtal pigment och skiljde sig därför lite från hus till hus och över tid. Det gemensamma var dock att de inte var kulörstarka. Se ”Kort förklaring av NCS-systemet”.

Kulöroteket kan laddas ner som PDF för några hus i Norra Ängby. På bilden är ett exempel på hur det ser ut.

Kulöroteket kan laddas ner som PDF här. Kulöroteket uppdateras kontinuerligt och blir självklart mer användbar desto fler exempel den innehåller. Tveka därför inte att meddela oss NCS-kulören på ditt nymålade hus.

Till: .img@.img