TRÄDGÅRDSSTADEN

Ängbybanan

Ängbybanan, Ängbyvagnarna och Brommahallen är en bok som gavs ut av AB Stockholms spårvägar 1944. Denna bok och en hel del annat finns på Spårvägsmuséet för den som har intresset.

 

Dokumentärfilmen om Norra Ängby

De flesta känner säkert till att Sveriges meste dokumentärfilmare Tom Alandh bor i området. Nu har han gjort en dokumentärfilm om Norra Ängby, med avstamp hos fosterföräldrarna på Bergslagsvägen 128. I måndags sändes ”Oscar och Greta och huset dom byggde” i SVT 1. Nu finns den på SVT play. Se även artikel i Mitti Bromma.

 

Boken om Trädgårdsstadens Färger

Boken har kommit. Är du intresserad av boken kontaktar du Christian Reimers, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ett nytt bostadsområde växer fram - starten

 

I och med industrialiseringen under 1800-talet blev det en ökad inflyttning till städerna. I Stockholm rådde det en stor brist på bostäder under slutet av 1800-talet.

De styrande i staden kände att de var tvungna att göra något åt bostadsbristen. I början av 1900-talet började man köpa in mark och planera för att bygga bostäder. Byggandet skulle ske både i kommunal och privat regi. Åkeshov och Norra Ängby var det andra småstugeområdet som byggdes. Det första området var Enskede.

Trädgårdstadens grundidéer

I Stockholm var det Carl Lindhagen som planerade och såg till att staden byggde och genomförde trädgårdsstäder både i Enskede och i Bromma området. Dessa idéer var inte hans egna utan kom ursprungligen från Storbritannien och en stenograf och uppfinnare som hette Ebenezer Howard.

När folket skulle läras att välja kulörer

En artikel ur Byggnadskultur 1/2008 av Vicki Wenander. 1930-talet var tiden då svenska folket skulle läras att välja rätt färg i hemmet. Vicki Wenander berättar här om den ambitiösa utställningen Bostad och färg i Stockholm 1933.

hembyggeSå här började det . .

I Stockholmskällan hittar du boken om våra självbyggarhus 

Den hade jag inte hittat om jag inte fått ett tips från Claes på Hedebyvägen.

Tack Claes

Vårt Ängby 2007

gammalt nummer

 

 

Ser du Ängbyloggan på tröjan? Klicka på bilden så syns den bättre. Ja, du kan läsa hela tidningen här.  En artikel om Norra Ängby fanns i Folket i Bild  2007   Se sidorna 13 till 19 men det krävs Flash player för att kunna ta del av tidningen fullt ut. 

Programmet kan du hämta på webben om det saknas på din dator 
Leta efter 
flash download på Google.

De första nybyggarna

Gerhard och Elsa Persson med barnen Anne Marie och Lars.1931, i maj månad, hade många familjer från Stockholms innerstad börjat gräva i Norra Ängby för att kunna gjuta grundplatta och mura källarväggarna till vad som skulle komma att utgöra  grunden till det småhus som för de flesta kom att bli deras hemvist här för många år framöver.

Flygfoton över Stockholm

Lantmäteriet har på sin hemsida publicerat flygfoton över Stockholm där Norra Ängby finns med. Nyheten är att man kan jämföra foton från 2011 med foton från 1958. 

Se artikeln på deras hemsida och en demonstration. Det är lätt att navigera sig till vårt område. Nu önskar man sig bara att kunna jämföra flygfoton med äldre kartor. 

Norra Ängby - 1900-talshistoria

gammalt nummer

Höstterminen 2005 skrev Sofia Bard en C-uppsats i Konst-. och bildvetenskap vid Växjö Universitet, institutionen för pedagogik med rubriken: Norra Ängby - ett småstugeområde som är 1900-talshistoria. Ta del av denna unika beskrivning av vårt områdes historia.