Gå till innehåll

MO(-der)NISM – skulptural gestaltning vid Åkeshovs Sim- och Idrottsanläggning

Det har kommit upp nya skulpturer vid badet i Åkeshov dom är av en konstnär vid namn Carl Boutard, som kallar verket MO(-der)NISM.

Så här beskriver konstnären själv tanken bakom:

En av skulpturerna är större och har en profil baserad på konturerna av två närliggande sjöar. Den är placerad vid en trappa som leder upp mot anläggningens entré vilket gör att man kan nalkas den från olika nivåer och vinklar. Stora hål i skulpturen ger möjlighet till utblickar för den nyfikne och ökar känslan av att verket förändrar sig då man passerar förbi.

Skulpturen vid trappan upp till Åkeshovsbadet.


Skulpturerna utgör en kontrast till anläggningens strikta formspråk. Dom skapar ett landmärke i stadsrummet som är väl synligt för tunnelbane- och biltrafikanter. Åskådaren ges nåt att klura på. Det finns inget givet svar på vad verken föreställer samtidigt som delarna är tydligt igenkännbara. Färg, form och materialitet för kanske tankarna till koraller och mikroorganismer som lever i vatten eller modern konst och design från nittonhundratalets början.