Gå till innehåll

Odlingstips för tomater.

Här är lite odlingstips från en som odlat tomater i dryga 40 år.

Jag är lyckligt lottad som bor i Norra Ängby och har ett bra växthus på tomten där jag kan förkultivera plantor innan de sätts ut.

Tomater odlar jag helst utomhus mot en södervägg. Chili odlar jag i växthuset.

 • Börja inte för tidigt.

Jag har en tendens att börja tidigt då lusten att få saker att växa tar över så fort det blir ett nytt år. Normalt är Vasaloppssöndagen ett bra riktmärke för sådd.

 • Använd från förra årets tomatskörd. Man kan torka tomater och använda frön kommande år. Tomater brukar inte korsbefrukta sig. Däremot kan chili vara svåra i det avseendet.
 • Mycket ljus och svalt om nätterna
  Denna kombination är svår att åstadkomma i ett normalt hem. Mina plantor blir gärna långa och rangliga. Vi har ett innertält i växthuset där vi övervintrar stora krukväxter. From andra halvan av mars brukar våra plantor få stå och härda sig i innertältet. Vi försöker hålla temperaturen där över +5 grader. Både tomater och chili är känsliga för frost.
 • Skola om.
  Vi planterar om plantorna i större och större krukor, 3 omskolningar allt som allt. Som slutlig växtplats har vi ”cementhinkar” med distansbotten och dräneringshål så att rotsystemet inte ska dränkas.
 • Utplacering mot södervägg
  Hitta en bra växtplats mot en vägg, helst i söder. Se till så du kan fästa planta och stöd i väggen. Om man vill ställa ut plantorna tidigt måste man ha skydd mot eventuell frost. Vi har bubbelplast som vi kan hänga för plantorna. I värsta fall kan vi sätta dit en varmfläkt.
 • Vårda plantan
  Tag bort tjuvskott och bind upp plantan succesivt.
 • Var inte girig
  5-max 6 blomklasar per planta räcker. Klipp bort vissnande blad nedifrån. Allt onödigt växande tar kraft från fruktsättningen.
 • Vattna kontinuerligt
  Det svåra med odlingen är bevattningen. Nu efter 40 år har vi skaffat droppbevattning från tunna. Det är lite knepigt att trimma in. Men väl intrimmat sköter det sig självt. Dock behöver våra tunnor fyllas på c:a 1 ggr per vecka under högsäsong. Det gäller att ha bra grannar.
 • Skörda och spar i frysen
  Vi har 15-20 plantor igång under sommaren. De första tomaterna är färdiga i slutet av juni. Den stora skörden kommer i augusti och början av september. Vi orkar inte äta allt utan fryser tomaterna hela i lagom stora fryspåsar. Obs vi odlar uteslutande cocktailtomater! En påse är som en konservburk. Med den skörd vi får behöver vi inte köpa tomater på burk under hela året utan kan njuta av våra egna favoriter såsom Gardener’s Delight och Sweet 100 i köttfärssås och grytor.
 • Börja med enkla sorter i begränsad mängd.
  Vi har 3 standardsorter som vi odlar varje år. Därutöver provar vi kanske en ny sort i begränsad omfattning, dvs 1-2 plantor.
 • Skillnad mellan tomater och chili
  När man skolar om tomater kan man sätta plantan längre ner i jord eftersom det kommer nya rotskott från stammen. Detta gäller inte för chiliplantor. Tomatplantorna behöver omvårdnad. Chiliplantor däremot växter upp utan påverkan till ett fint träd. Chiliplantor kan man övervintra inne. Detta är dock inte vår starka sida.
 • Det finns härliga recept på tomat- och chiliblandningen.


Lycka till

Thomas & Christina

Mvh